NORGES VACKRA FJORDLANDSKAP 2011

I år hade hustrun och jag tillsammans bestämt att vi skulle förlägga en vecka av årets semester i den södra fjordregionen i Norge. Hur det gick till att hon plötsligt blev intresserad av Norge har jag svårt att sätta fingret på.

Jag tror dock att en bok som heter ”Folket på Kieåsen” har en stor skuld till beslutet. Detta har även filmatiserats och dokumenterats i en Norsk TV-serie som även gått på Sveriges televison kallat ”Där ingen trodde att någon kunde bo” Boken handlar om en familj eller kanske snarare släkt som valt att bosätta sig högt upp inne i Simadalen vid Eidfjord dit det på den tiden (tror det rör sig om tidigt 1800-tal) av naturliga skäl inte fanns någon bilväg upp till bosättningen utan det blev till att klättra den 600 meter höga fjällsluttningen upp till Kjeåsen som den heter på Norska. Mer om detta finns att läsa här  http://www.utsidan.se/cldoc/besok-eidfjord_10448.htm

Hursomhelst så började vi denna resa med en övernattning i Hol som ligger i Buskerud för att dagen efter ta oss till Eidfjord och Kjeåsen. Därefter vidare till Aurland, Laerdal, Ålesund och sist Åndalsnes i Romsdalen vid älven Rauma och den berömda Trollväggen och Trollstigen. Att göra denna resa var rena kameragodiset så följ med oss på bilderna nedan.

Tisdagen den 28 juni
Vi lämnade hemmet strax efter kl. 11.00 på tisdagsförmiddagen och hade bestämt att inte åka hela vägen till Eidfjord på en gång utan stanna vid Hovet i Hol som ligger i Buskerud endast ett 10-tal mil från Hemsila. Vi körde således till Gol där man tar av söderut mot Geilo. En av anledningárna till detta stopp var att jag ville ta en titt på Holsälven som ska vara minst lika bra som Hemsila i Hemsedal fast mindre med folk. Ju närmare vi kom så insåg jag genast att det inte skulle bli något fiske på grund av den höga vattenföringen längs med Hallingdalselva. Trots detta så tog vi en liten Hytta på Birkelund camping i Hovet. 300 NOk/dygn och 63 mil idag.


En väldigt liten hytta på max 9m² med i stort sett bara 2 bäddar och kök för 300 NOK.
Perfekt för vårt behov och en natts sömn.

Onsdagen den 29 juni
Lämnade campingen i Hol kl. 09.50 utan att ens ha tittat på älven och drog västerut ner mot Eidfjord och färjan mellan Brimnes - Bruravik som skulle ta oss till Kjeåsen inne i Simadalen. Överfarten med färjan tog cirka 10 min och kostade 113 NOK. Efter besöket på Kjeåsen drog vi vidare samma dag till Aurland där vi bodde i en lite finare hytte på Lunde camping för 500 NOK alldeles vid Aurlandsälven.
Vi körde endast 26 mil idag och totalt 89 mil hittills.


Norrmännen bygger stenpyramider överallt.


Så här ser de ut...


Detta foto är taget in emot Simadalen precis då vi lämnat Eidfjord samhälle.


Skylt belägen vid upp- och nedfart till Kjeåsen. Man får alltså endast köra upp jämna timslag och ner halvtimmar. Allt för att slippa möte i den cirka 2 km långa mörka tunneln upp till toppen. Tack för det!


Denna lilla vackra koja var belägen precis intill där linbanan för varutransporter numera står.


Hustrun på stigen till Kjeåsen. Tyvärr var det väldigt regnigt och molnigt denna dag så utsikten var inte riktigt så bedårande som man sett på andra bilder.


Snart framme...


Så här ser bosättningen ut nedifrån sluttningen.


Utsikten trots vädret går dock inte klaga på


Den blöta figuren i regnkäder är hustrun


Å här é jag..


Frugan igen.....åsså vidare till Aurland i regnet....Skjervefossen


En liten enslig tom hytte mitt uppe på fjället, kanske en renvaktarstuga?


Så var vi då framme i Aurland och kände inte heller idag för att resa något tält i regnet utan fann denna fina hytta på Lunde camping för NOK 500 alldeles vid Aurlandsälven. Naturligtvis kollade jag om fiskemöjligheter men det visade sig vara stängt fram till den 1 juli och då är vi på väg vidare. Men älven gick flomstor så chanserna hade ändå varit minimala.


campingplatsen och älven i bakgrunden


Tittut !
Bild tagen från hamnen inne i Aurland


Aurland by


Torsdagen den 30 juni
Lämnade Aurland kl. 11.00 för att ta oss till Laerdal. Först hade vi att antingen välja den 25 km långa tunneln mellan Aurland och Laerdal eller den gamla Aurlandsvägen även kallad Snowroad. Hustrun insisterade på att vi skulle åka den gamla vägen för hon var trött på tunnlar och hade sett nog av Norge från insidan. Så fick det bli som tur var för det var en mycket vacker resväg över Laerdalsfjället. I denna tur ingick även en färjetur mellan Fodnes - Mannheller 94 NOK och idag körde vi 22 mil. Totalt hittills 111 mil. Natten mellan 30-31/7 bodde vi på Alda camping för 350 NOk i en fin hytta. Vi stannade för natten kl. 19.30 på denna camping.


Därnere ser man Aurland


Aurlandsfjorden


Ja, det är vackert!


Stegastein heter denna vackra utsiktplats över Aurlandsfjorden ca. 4 km från Vangen. Ett fantastiskt bygge som ni ser stupar rakt ned och inåt med endast en grov plexiglasskiva som skyddar en från att falla rakt ner cirka 600 meter.


Fotografering


Fotografering lutad emot glasskivan. Och hon påstår att hon har svindel !!!???


Aurlands by och längst ned i vänstra hörnet ligger Lunde camping där vi bodde.


Aurlandsfjorden igen


Nu är vi uppe på gamla Aurlandsvegen (snowroad) som leder till Laerdal. Vi får tacka hustrun för att vi inte åkte den 25 km långa tunneln till Laerdal för här var det riktigt vackert och trolskt med all snö och dis. Det var som ett sagoland taget direkt från Island eller Grönland.


Endast 6 grader på fjället.


Bergatrollen röker ???
Minst 4,5 meters snödriva och då ska man ha i åtanke att en hel del redan smält undan.


På denna sjö Hornsvattnet var det fortfarande is på sina ställen


Men å så vackert


...eller hur?


Spegelblank sjö


Det formligen sprutade smältvatten ur skogarna överallt


Sådana här krabater får man se upp så man inte kör över.


Lycklig fångstman från Villakssentret i Laerdal, he he!


Fredagen den 1 juli
Vi lämnade Alda camping vid Innviksfjorden kl. 11.30 på fredagen för att ta oss vidare till Geiranger vilket jag har sett fram emot under hela resan. Tanken var att finna en hytte på Grande camping alldeles vid foten där Örnvägen skulle ta oss vidare om några dagar till Romsdalen, Åndalsnes och Trollstigen. Desvärre var det alldeles för dyrt, 1100 NOK för en natt så vi sökte oss till andra sidan fjorden till Solhaug camping där vi fick en strålande belägen stor hytta med kök, dusch, 2 sovrum och superstor altan alldeles vid vattnet för 600 NOK. Körde 10 mil idag och totalt hittills 121 mil.


Därborta i dalen ska Geiranger ligga


Norska vägräcken ?


Här fick vi slå på en tvärbroms då denna dalgång dök upp framför oss.
Det är glaciären Jostedalsbreen man ser i bakgrunden.


Fantastiskt...


Vackert och mäktigt
På vägarna i Norge finns det vägmärken som hänvisar till sevärdheter och i detta fall stod det "Knuten 400 m" så vi tyckte vi skulle ta en titt så det gjorde vi. Vi körde av vägen och efter cirka 200 meter kom vi ut till samma väg igen!!! Vi fattade ingenting alls utan tittade bara på varandra och gapskrattade. Förmodligen var det den fina stenbron som var sevärdheten i detta fall.
....och nu anländer vi snart GeirangerDen lilla "fådda" digitalkameran gick varm under denna tripp


Därnere ligger Geiranger


Ett stort kryssningsfartyg Crown Princess från Hamilton i England låg för ankar i hamnen.
Vi räknade till 12 våningar över vattenlinjen på detta skepp och Hurtigruten som ligger till höger såg i jämförelse ut som en liten eka.


Ossj devon som vi säger i Jönköping när något är fint...


Som tidigare sagts så fick vi tag på denna fina hytta på Solhaug camping på motsatt sida till Grande camping i Geiranger för NOK 600:-/natt. Alldeles perfekt läge vid vattnet och en stor altan, 2 sovrum, dusch, kök och hela kitet.


Författaren njuter av utsikten...


Full aktivitet i fjorden hela tiden
Ett gott rödvin sitter som en smäck

Fiskelyckan provades också men utan resultat.


På andra sidan ser man Örnvägen som sicksackar sig uppför sluttningen som om några dagar ska ta oss vidare till Romsdalen över fjällen.


Ett par gånger om dagen kom denna vikingabåt förbi vår hytta. Detta var troligtvis ett arrangemang avsett för passagerarna på kryssningsbåten.


Vackert blomfotografi taget av hustrun


Detta också


Strandskatorna sprang helt orädda omkring vår hytta


Fiskmås av något slag.


En Tobisgrissla vilade på grannens hustak


Växt ???
Hamnen inne i Geiranger


Hurtigruten lämnar Geiranger


Hästtokig är nog lite att ta i.
Marsch in till Geiranger och en kall god öl...


Geirangerälvens utlopp i fjorden


Här lämnar även crown princess Geiranger med fyrverkerier och ett jä....la tutande !!!
Troll finns överallt i denna region av Norge


Och så fick vi varsin kall och god öl till slut och kostade på oss en god middag inne Geiranger. Jag beställde älgstek med goda tillbehör och hustrun något som kallades Geirangertallrik som bland annat innehöll en lokal delikatess kallat Geirangerpölse vilket var en slags korv som smakade en blandning av julkorv, lever och annat, rekommenderas inte!!!


Örnvägen igen

Söndagen den 3 juli
Idag är det dags att lämna vackra Geiranger för att se hur det verkar i Ålesund. Skulle det inte passa oss så drar vi vidare till Åndalsnes i Romsdalen för att se den världsberömda Trollväggen och ta en tur på trollstigen. Först gäller en liten färjetur mellan Eidsdal - Linge, kostnad 80 NOK. idag åkte vi 29 mil och totalt hittills 150 mil.


Nu har vi lämnat Geiranger och stannat en bit upp efter Örnvägen för lite fotografering som omväxling.


Då söger vi hej då till Geiranger för denna gång
Utsiktsplatsen heter Örnsvingen på Norska vilket betyder Örnsvängen och jag rekommenderar starkt ett stopp här för det är en makalös utsikt över hela Geirangerfjorden.För att inte göra historien för lång så stannade vi aldrig i Ålesund, var bara ute och tittade men bestämde oss för att åka tillbaka till Åndalsnes och fann en fin camping Trollveggens Camping alldeles vid trollväggens fot där vi för första gången tältade i 3 nätter. 160 NOK/dygn.

Lite kuriosa om Trollväggen
Trollväggen ligger i Romsdalen i Rauma kommun i Møre og Romsdal och är Europas högsta lodräta bergvägg. Det är cirka 1700 meter i höjdskillnad från dalbotten upp till toppen av väggen, därav 1000 meter i princip lodrätt bergvägg som delvis lutar (upp till 50 meter) utåt.

Trollväggen är ett omtyckt mål för klättrare, men den blev övervunnen först 1965 när ett norskt och ett engelskt klätterteam med olika rutter nådde toppen med en dags mellanrum. Tidigare hade man dock bestigit själva berget Trolltindan, men inte via Trollväggen. Väggen var länge ett prestigemål för BASE-jumping men efter flera dödsfall förbjöds fallskärmshoppning 1986. År 2006 blev en engelsk klättrare räddad från väggen med hjälp av helikopter. Efter den incidenten så har man förbjudit alla räddningsaktioner i och omkring väggen eftersom de anses vara för riskabla.


Tältet rest för första gången på denna resa vid Trollväggens camping och här har vi tänkt att stanna i 3 nätter så får vi se vad som händer. Molnen hängde som vanligt i huvudet på oss men väderrapporten har utlovat bättre väder i veckan. Vi hoppas.


Motsatta sidan av Trollväggen i kvällssol


Ner mot receptionen


Vacker fjällbild tagen av hustrun


Fortfarande lite moln men det höjer sig snart. 


Den 1700 meter höga Trollväggen i bakgrunden
Det gick alldeles utmärkt att fixa en gourmetmiddag på stormkök i detta fall blev det pepparstek som smakade vääääldigt gott.


Motsatta sidan igen


åsså lite fiske.....Jag hade förmånen att få ett kort på Gamla Fiva sträckan i Rauma efter en liten kontakt med Vidar Skiri som jag fick hjälp av Tryggve på Trollväggens camping att komma i kontakt med. Vidar är en legend vid Rauma älv och det är han som styr över allt fiske på platsen. Ibland är det bra med kontakter! Älven är smittad med laxparasiten Gyrodactylus salaris men trots det får man fiska bara man desinfektionerar utrustningen efter avslutat fiske. Jag vill på detta sätt varna för att desinfektionera utrustningen. Jag fiskade med en ny rulle (nämner här inget fabrikat) och då jag kom hem så gick det inte att veva alls då alla lager var helt förstörda. Vid samtal med leverantören så berättade han att han talat med folk som fått både rullar, linor och vadare förstörda. Så se upp !


Besiktning av Fiva sträckan före fisket. Vattenföringen är lite hög men det är skönt om det drar lite i grejorna då man fiskar fluga.


Detta är övre delen på gamla Fiva sträckan nedanför Fiva House (engelskhuset)


Och detta den nedre.


Fiva house parkering


Ett fint glide men ingen fisk hemma. Jag hade ett rejält nyp lite längre ner på sträckan och vände på en 5-8 kiloslax men lyckades inte få den att fästa.


Så här kan det se ut runt tältet efter endast en dags fiske.


Tisdagen den 5 juli
idag beslutade vi oss för att ta oss an Trollstigen då vädret äntligen blivit bra så sikten är klart godkänd för ett första toppförsök (med bil).


Lite info om Trollstigen
Trollstigen eller (Trollstigvegen; det norska ordet stig betyder stege) är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.
Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1000 m. Vägens högsta punkt är 850 m över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen upp till Stigrøra.
Längst upp på toppen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till en utsiktsplats. Där man har en otrolig utsikt över vägen och dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som är ett vackert vattenfall som faller över 320 m efter bergssidan.

Vägen är stängd vintertid och öppnar vanligtvis i mitten av maj och stänger i mitten av oktober. Men det varierar beroende på mängden snö.

Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner. Med 529 800 besökare (2004) är den landets näst största naturbaserade turistattraktion och den tredje mest besökta totalt.

2005 reparerades vägen och 16 miljoner NOK spenderades för att hindra nedfallande stenar vilket gjorde att vägen blev mycket säkrare att färdas på.Översiktsbild lånad från www.wikipedia.se


Bild tagen från foten av Trollstigen


På denna bild syns hur vägen slingrar sig lite bättre


Stigfossen på vägen upp


Bron över forsen


Bäst att veva upp vindrutorna


Den bruna konstruktionen till höger är en nybyggd utsiktspunkt som är väl värd ett besök.


Inte så värst mycket trafik denna dag som väl var


Sett ovanifrån


En annan lite mindre spektakulär utkiksplats
Lite läskigt sträcker den sig ut cirka 6 meter ut över stuuuuuupet !
Mycket vackert !


Och som sagt, höjdskräcken var som bortblåst.


En vänlig Holländare med fru har tagit denna bild på oss.
En liten stuga på toppen av trollstigen
Konstgjord liten vattenanläggning uppe på krönet.

Nedan ser ni några experimentbilder på vattenfallen som jag tycker blev väldigt bra.

Experiment med vinklar 1


Experiment med vinklar 2


Experiment med vinklar 3


och så här ser det ut på toppen...och sist men inte minst några bilder från hemvägen till Sverige igenRSS 2.0