Fantastisk trattkantarellsoppa
Akta er för älgjägarna!
Trattkantarellsoppa
(2009-09-17 Torbjörn Isacsson)
1 liter färska trattkantareller (alt. torkade som blir samma mängd efter blötläggning)
3 st Chalottenlökar
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 st hönsbuljongtärningar
2-3 dl vispgrädde
30-40gram Kvibille ädelost
1/4 citron
Persilja
Salt
Svartpeppar
1. Förväll svampen på svag värme. Svampen läggs utan vatten i en stor gryta för att få ur vätskan ur svampen (häll bort vätskan när det är klart)
2. Finhacka svampen
3. Finhacka chalottenlöken
4. Bryn svamp och lök i rikligt med smör
5. Red blandningen med 2 msk vetemjöl direkt i stekpannan
6. Koka under tiden upp 1 liter vatten och smält ner 2 hönsbuljongtärningar
7. Blanda ner den färdigbrynta svamp- och lökblandningen i buljongen och koka 10-15 min på svag värme.
8. Rör sedan i 2 ½ - 3 dl vispgrädde och smula ner ädelosten.
9. Krydda med salt och svartpeppar efter tycke och smak.
10. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
11. Pressa sedan i saften av en kvarts citron.
12.Toppa med lite klippt färsk persilja.
KLART!