"Slingerdalselva" sommaren 2008

Då är årets fisketur till grannlandet i väst till ända och en fantastisk vecka med fina minnen sitter som gjuten på näthinnan. Jag vill gärna börja denna berättelse med en av de bästa fiskebilder jag någonsin tagit. Bilden är tagen med undervattenshus till min digitalkamera Canon Powershot A70 och visar Catch & Release på en äkta 9 hg smörgul Slingerdalsöring. Ganska skaplig skärpa, eller???Fredagen den 13 juni ...
...drog vi iväg till vårt favoritställe i Norge. Vi det är L-G Gustavsson, hans son Henke, "Storebrorsan" Per-Arne Carlman, min son Stefan och jag själv. Strategin detta år var att åka en vecka tidigare d.vs. före midsommar för att inte missa Auriwillii kläckningen vilket vi fått höra några år på raken att vi missat. Nu tänkte vi råda bot på den felplaneringen. Därför blir det inte en helvecka denna gång eftersom vi lovat våra kära fruar och sambor att vara hemma i god tid till midsommarfesten. Vi lämnade Jönköping respektive Habo kl.16 och var framme vid slutdestinationen vid midnatt.
Nyckeln till hyttan hängde som utlovat på receptionsdörren till hotellet så det var bara att checka in. Stefan och jag åkte hemifrån någon timma före de andra så vi var framme först.


Skaplig vy från altanen på hyttan...

Lördagen den 14 juni
Första fiskedagen visade det sig att vattenföringen inte alls var så hög som vi befarat trots den varma perioden några veckor tidigare och stor snösmältning. det låg fortfarande snö kvar på fjällen runtomkring. Däremot var älven kall, endast +6 º som knappast drar igång Auriwillii kläckningen.


- där vakade det nog en ????

Framåt lunchtid eller rättare sagt vid kl.14 började en liten kläckning av Baetis Rhodani (Iron Blue Dun) som den kallas som flugmönster. Fisken började vaka väldigt sparsamt men de fiskar som kom igång hade vi kontakt med.


- ta nu då!


- Yes, där satt den !


- Stefan med grann öring på ca. 7-8 hg.      

Senare under eftermiddagen blev det bättre och bättre och vi hade fiskkontakt allihop.

Söndagen den 15 juni
Vädret höll i sig även under söndagen och solen sken från en i stort sett klarblå himmel. Det talas om skitväder framåt onsdag men då har vi ju redan börjat packa så smått för att åka hem på torsdag morgon.
Hursomhelst har det visat sig att det inte är någon större idé att lägga tid på älven före lunchtid eftersom ingen sländkläckning kommer igång på allvar förrän då. Kvällsfisket har visat sig bra ända från kl 21 till midnatt då fisket ska vara avslutat. Det kommer igång en ganska massiv kläckning av Bibio johannis framåt kvällen och Henke, vår egen myggfiskarkung firar stora triumfer. Stefan håller också på att få kläm på detta fiske med små små flugor i storlek 18-22.
Inget för oss över 50+ alltså.


- öring på G!


- 8-9hg öring och mungiporna är svåra att hålla nere. Härligt!

Måndagen den 16 juni
I dag tyckte vi att det var lite för mycket folk på älven så det var dags att utforska lite "udda" platser som ibland kan hålla ganska gott om fisk. Vi trodde att det skulle bli lite lugnare efter helgen då mycket flugfiskande Oslobor borde åka hem och arbeta i stället. Men dessvärre hade de ingen större arbetslust!


- L-G har hittat en fint stryk och vakande fisk...


- "Storebrorsan" Calle fikade och drack öl mest ???!


- Henke har här kastat på "gamla vak" och firar triumfer med sina småflugor !!


- Stefan i bildens bakgrund har hittat vakande fisk och L-G spanar efter vak.


- Zzzzzzzzzzzzzzzz, L-G drömmer om 6 kg:s öringar som biter vilt !!!


- så var det dags igen, Stefan håvar fisk!!! Det har lossnat rejält för den pöjken !!


- sommarnatt över öringströmmen, klockan är 24 och fiskarna får vila till kl. 8 i morgon bitti..


Tisdagen den 17 juni

Näst sista fiskedagen är ett faktum och fisket blir bara bättre och bättre. I går hade jag kontakt med en av de större fiskarna i älven. Fisken stod och vakade och "flyttade mycket vatten" samt lämnade bubblor efter sig vilket brukar betyda minst kilosfisk. Jag satt en lång stund för att försöka finna vakrytmen och den exakta ståndplatsen för att inte störa fisken i onödan vilket oftast brukar resultera i att de slutar att vaka. Till slut var jag säker på var den stod och lade min nyimpregnerade Blue Dun i storlek 14 cirka 2 meter uppströms och fick ett "drömflyt" på flugan. Fisken tog tveklöst i första driften och gick upp en gång, två gånger i halvmeterhöga hopp så vi tydligt kunde se att denna fisk borde väga minst 1,5 kg och kanske till och med över 2kg. Tyvärr släppte den i andra hoppet så det var bara att lyfta på kepsen och tacka för den korta fighten.
Vi ses nästa år.- däremot lyckades jag lura denna fina öring i stället.


- inte så illa


- 52 cm lång och borde väga 1,2 - 1,4kg. Släpptes tillbaka efter sedvanlig fotografering.

Onsdagen den 18 juni
Sista fiskedagen är ett faktum och som sagt fisket har bara blivit bättre och det har börjat vaka alltmer utmed hela älven. Ephemerella Auriwillii den stora strömsländan har till och med börjat visa sig sporadiskt. Speciellt kul att notera är att yngste sonen Stefan under denna fisketur har blivit en fullfjädrad flugfiskare så nu får storebror Magnus passa sig nästa år!  Nedan kommer nu ett collage av resterande bilder från denna tur.


- Hyttekos...


- Calle fiskar med slaklina....


- Det trasslar och jävlas för Henke, eller flugbyte pågår...


- L-G spanar efter vak...


- Stefan spanar också efter vakande öringar...


- perfekt utlägg med fjädermygga, nu jäklar !!.....


- Yes, där satt den...


- Nice´n easy...


- äkta smörgul slingerdalsörret....


- lycklig och laddad fångstman...


- denna sträcka är en myt...


- Stefan in action. 

Kommentarer
Postat av: Magnus

Helt undebar bild! Återger ju färgerna på ett trovärdigt sätt åtminstonde! Snyggt farsan!

2008-06-23 @ 14:21:55
URL: http://promisedland.blogg.se/
Postat av: Magnus

jag gillar mothuggsbilderna!! Härlig känsla i den första speciellt ;) Kan tänka mig att Stef kanske t o m har lust att fresta harren på senhösten i Vättern tillsammans nån dag?

2008-06-28 @ 13:23:17
URL: http://promisedland.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0